Musici

Olga van der Pennen
Olga van der Pennen, componiste, pianiste en programmadirecteur MOB
Olga van der Pennen is geboren in Leningrad, het tegenwoordige Sint-Petersburg. Op haar 5de begon zij met pianolessen en vanaf haar 9de leerde zij componeren. Zij werd aangenomen aan het Rimski-Korsakov Lyceum, een vooropleiding van het Rimski-Korsakov Conservatorium te Sint-Petersburg. Op haar 17de slaagde Olga daar cum laude en werd toegelaten tot het Conservatorium. Daar studeerde zij onder leiding van professor Sergei Slonimski, compositie en musicologie als hoofdvak en piano als bijvak. Op 23-jarige leeftijd studeerde Olga af als componiste, musicologe en muziekpedagoge.

Olga schrijft muziek in verschillende genres zoals kinderballetten en kamermuziek, maar ook popmuziek. Einde jaren tachtig trad zij samen met een Kroatische popgroep `Istina’ (Waarheid) op. Er kwam een lp met haar muziek uit in Kroatië en Duitsland.

In december 1989 vestigde Olga zich in het Brabantse Best. Olga geeft muzieklessen aan kinderen en volwassenen en organiseert muziekseminars onder de titel: `Begrijpend Luisteren’. Zij is initiator en organisator van de concerten `Jong voor oud’ waarbij jonge musici speciaal voor ouderen spelen. In 2009 gaf Olga haar cd `Zo ver en zo dichtbij’ met eigen composities uit.

In 2009 richtte Olga de stichting Muzikale Oktober Best op met het doel om iedere twee jaar in de maand oktober een aantal publieke concerten te geven in Best en de regio. Met als muzikaal hoogtepunt op 24 oktober het bevrijdingsconcert. Zij is programmadirecteur van ons festival. Zij zorgt ervoor dat muzikanten uit de hele wereld hun opwachting maken in Best en programmeert de concerten. Olga organiseert en verleent haar medewerking aan verschillende benefietevenementen zoals Rotary -International, Rotary in Kunst in het Evoluon en Love For Life. Op 24 oktober 2014 vond een ‘wereldpremière’ plaats van haar compositie voor viool en piano ‘Always with me’. Dit muziekstuk heeft Olga als muzikaal geschenk aangeboden aan de Gemeente Best in verband met de 70e verjaardag van de bevrijding van Zuid-Nederland. ‘Always with me’ is ook de naam van haar tweetalige (Nederlands- Russische) cd, met een tiental nieuwe werken, die zij in 2014/2015 heeft gecomponeerd.
Op zaterdag 5 maart 2016 werkte zij mee aan een muzikaal project in Dordrecht, namelijk een scratch-uitvoering van de ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini. Olga heeft samen met Sandra Geller gewerkt aan diverse film-concert-en theaterproducties, waarvoor zij de muziek heeft geschreven; Olga zong daarbij en begeleidde zichzelf op piano. “Als ik een muziekstuk aan het componeren ben, dan richt ik me altijd tot mijn luisteraar. Ik vertel vaak een persoonlijk verhaal, deel mijn diepste emoties en dromen met een gedachte: open je hart. Want van hart tot hart is mijn motto.”

Ad Broeksteeg
Ad BroeksteegPiano, Nederland