Olga van der Pennen

Programmadirecteur van de Stichting Muzikale Oktober Best

Olga van der Pennen is geboren in Leningrad, het tegenwoordige Sint-Petersburg. Op haar 5de begon zij met pianolessen en vanaf haar 9de leerde zij componeren. Na haar opleiding aan het Rimski-Korsakov Lyceum werd zij toegelaten tot het  gelijknamige  Conservatorium te Sint-Petersburg. Daar studeerde zij onder leiding van professor Sergei Slonimski, compositie en musicologie als hoofdvak en piano als bijvak. Op 23-jarige leeftijd studeerde Olga af als componiste, musicologe en muziekpedagoge.
Olga schrijft muziek in verschillende genres zoals kinderballetten en kamermuziek, maar ook popmuziek. In december 1989 vestigde Olga zich in het Brabantse Best.  Zij is initiator en organisator van de concerten “Jong voor oud” waarbij jonge musici speciaal voor ouderen spelen. In 2009 richtte Olga de stichting Muzikale Oktober Best op met het doel om iedere twee jaar in de maand oktober een internationaal muziekfestival te organiseren. Het muzikaal hoogtepunt vormt  het Bevrijdingsconcert op 24 oktober.
Sinds 2010 is Olga lid van Rotaryclub Best-Oirschot. Olga is lid van Rotary ICC Nederland-Rusland en organiseert benefietelementen voor Rotary International. Hiervoor ontving zij In oktober 2019 de Paul Harris Fellow onderscheiding. In 2019 werd Olga onderscheiden voor haar muzikale bijdrage aan de gemeenschap in Best  e.o.  met het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.
Op haar cd “Zo ver en zo dichtbij “staan haar eigen composities, gebaseerd op de gedichten ven de Russische dichters.  Olga zingt en begeleidt zichzelf op de piano. In verband met  de 70-jarige bevrijding van Best  heeft Olga haar compositie voor viool en piano “Always with me” als muzikaal geschenk aangeboden aan de gemeente Best. “Always with me” is ook de naam van haar tweetalige (Nederlands- Russische) album, met een tiental  door haar gecomponeerde werken. Olga heeft gewerkt aan diverse film-, concert-en theaterproducties, waarvoor zij de muziek heeft geschreven; Olga zong daarbij en begeleidde zichzelf op piano. In maart 2021 zorgde Olga met haar pianospel voor de muzikale omlijsting van de uitreiking van de Young Captain Award 2020. Deze uitreiking vond via livestreaming plaats vanuit  Museum de Hermitage in Amsterdam. In juni 2021 trad Olga samen met Odilia Carmen Chirica op in Muziekgebouw Eindhoven. Het programma “Mijn Talisman” bestond uit eigen composities van Olga.

“Als ik een muziekstuk aan het componeren ben, dan richt ik me altijd tot mijn luisteraar. Ik vertel vaak een persoonlijk verhaal, deel mijn diepste emoties en dromen. Want van hart tot hart is mijn motto”.

Musici 2021

Yuexi Wu
Yuexi WuViool, Nederland
Bekijk profiel