Camille Saint-Saëns

wonderkind, gedreven componist en promotor van Franse muziek

Camille Saint-Saëns werd in 1835 geboren in Parijs. Hij was enig kind en zijn vader stierf nog geen drie maanden na zijn geboorte. Zijn moeder en zijn oudtante bekommerden zich om zijn opvoeding. Door zijn oudtante kwam hij in aanraking met literatuur en muziek. Ze gaf hem zijn eerste pianolessen. Nog geen vier jaar en hij schreef zijn eerste muziekstukjes. Hij was zeven jaar toen hij op piano- en op orgelles ging.
Het eerste optreden van Saint-Saëns vond plaats in 1846.Daarbij verbijsterde hij het publiek door het te laten kiezen welke van de 32 pianosonates van Beethovenhij zou spelen. Saint-Saëns blonk in zijn jeugd ook op andere gebieden uit. Hij was pas dertien jaar toen hij zonder problemen werd aangenomen op het Conservatorium van Parijs. Zijn eerste symfonie schreef hij toen hij pas achttien jaar was.

Hoewel Saint-Saëns geïnteresseerd was in de Duitse romantische muziek (Wagner, Liszt, Schumann), wilde hij vooral de Franse muziek promoten. Daarom richtte hij de Société Nationale de Musique op.
Begin jaren 50 (van de 19e eeuw) ontmoette Saint-Saëns voor het eerst Franz Liszt. Er ontstond een hechte vriendschapsband tussen de twee componisten. De muziekstijl van Liszt had grote invloed op de wijze waarop Saint-Saëns ging  componeren en pianospelen. Hij kreeg de bijnaam ‘Franse Liszt’. Saint-Saëns melodische gave en zijn vermogen tot het bouwen van structuren in vele muziekgenres, werden gezien als een teken van grote fantasie en vakmanschap.
In 1886 schreef Saint-Saëns ter nagedachtenis aan zijn grote vriend, die in dat jaar overleed, zijn monumentale Derde Symfonie in C-mineur, de zogenaamde “Orgelsymfonie”. Het thema van het laatste deel, geïntroduceerd door het orgel, wordt gebruikt in de pophit If I Had Words uit 1977 van Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald.
Le Carnaval des Animaux, (Carnaval der dieren) werd Saint-Saëns’ populairste werk. Saint-Saëns beschouwde het stuk als een grap en had het niet geschreven voor openbare uitvoering. Het heeft dan ook geen opusnummer en is pas uitgegeven in 1922, een jaar na de dood van de componist.
Na de scheiding van zijn vrouw in 1878 ging Saint-Saëns op een aantal grote concerttournees. Hij ging graag naar Algerije en Egypte. Deze reizen beïnvloedden hem bij nieuwe composities. Naast muziek schreef hij ook omvangrijke muziekwetenschappelijke werken. Hij stierf eind 1921 op 86-jarige leeftijd.

Bekend gebleven werken van Saint-Saëns zijn: